Търсене в този блог

понеделник, 16 август 2010 г.

Бумът на лесбийките на средна възраст

Все по-широкото приемане на хомосескуалността в западните култури освобождава много лесбийки и гей мъже от нуждата да крият ориентацията си в обществото. Това развитие води след себе си и интересни тенденции. Напоследък чуваме за много повече жени на средна възраст с брак и семейства, които обявяват, че са лесбийки в сравнение с мъже в подобна ситуация, които се разкриват като гей.

Анализ на данни от преброяване, проведен от UCLA (University of California, Los Angeles) показва, че 36% от жените около четирисетте, които в момента имат партньор жена преди това са били омъжени. Процентът нараства при лесбийките на 50 и достига 75% при лесбийки над 60-годишна възраст.

Интересът на медиите по темата намира отражение в множество статии във вестници и списания, интервюта в рамките на известни шоуа като това на Опра Уинфри, посветени на късно разкрилите се лесбийки и документални филми като „Out Late”, разглеждащ живота на пет души, решили да застанат очи в очи с хомосексуалната си ориентация след 50-годишна възраст.

Въпреки че доказателствата са неубедителни, съществува консенсус, че подобни промени в сексуалносттa на по-късен етап от живота са по-често срещи при жените, отколкото при мъжете, казва Лиса Даймънд, професор по психология и джендър науки в University of Utah. Книгата й „Sexual Fluidity: Understanding Women’s Love and Desire” приема за факт, че сексуалните чувства при жените са по-сложни, не се определят единствено с прилагателни като „хетеросексуални” или „гей” и могат да се променят във времето. Книгата е базирана на проучване, проведено сред 100 жени в рамките на 10 години.

„Това рядко е някакво общо усещане”, казва Даймънд. „Осъзнаването на чувствата и влеченията настъпва в контекста на определена връзка. Жените, които преминават през такива промени споделят, че всичко им се е случило съвсем неочаквано. Не е било нещо, което може да се контролира. Много от тях активно са се опитвали да се противопоставят на чувствата си, но без успех. Нашето общество отъждествява промяната с избора на база на предположението, че всичко е въпрос на лично желание, а това противоречи на нещата, които знаем за развитието.”

Ели Коулман, директор на програмата за човешка сексуалност към University of Minnesota, смята, че причината за това повече лесбийки да имат брак в сравнение с гей мъжете включва общото културно подтискане на женските сексуални желания и в частност заклеймяваните такива. Базирайки се на собствени и чужди проучвания Коулман каза, че повечето мъже, които решават да се разведат са били наясно с чувставата си към своя пол през целия си живот. Случаят обаче не е такъв при жените, които в миналото са се чувствали по-ограничени и са се страхували да започнат нов живот.

„През 80-те, когато търсех омъжени жени, които се идентифицират като бисексуални или лесбийки, нямах никакъв успех”, казва Коулман. „Групи за подкрепа на гей бащи съществуваха от най-малко 30 години, но подобна подкрепа и информираност сред жените липсваше. Жените се справяха сами и тайно. Обикновено не се разкриваха толкова бързо поради икономическата си зависимост от съпрузите си и от страх да не загубят попечителство над децата си. В днешно време това вече не е голям проблем.”


http://www.bgles.com

Публикувано от Веселина

Няма коментари:

Публикуване на коментар