Търсене в този блог

понеделник, 16 август 2010 г.

Децата на лесбийките имат по-малко поведенчески проблеми


Седемнайсетгодишно проучване сред родители лесбийки показва, че техните деца имат по-малко поведенчески проблеми, постигат по-добри резултати и са по-устойчиви психически в сравнение с децата на хетеросексуални родители.

Изследователи от Калифорнийския университет са проследили 78 деца на лесбийки от раждането им до 17-годишна възраст.

Проучването е установило, че при тези деца съществува по-малка вероятност от агресивно поведение или нарушаване на правилата в сравнение с деца на хетеросексуални родитлеи.

Майките са помолени да оценят по-малките деца по отношение на тяхното поведение, агресия и бележки в училище, а тийнейджърите са оценени на база Въпросник за детското поведение (стандартен инструмент за оценяване). Всеки тийнейджър е попълнил и психологичен онлайн въпросник.

Ръководителката на проучването казва: „Обратно на убежденията на хора, противопоставящи се на родителите от един и същи пол, открихме, че 17-годишните постигат по-висока оценка по отношение на психологическа приспособимост в области на компетенция и имат по-малко поведенчески проблеми в сравнение с нормативната извадка от деца на същата възраст, отгледани в традиционни семейства с майка и баща.“

„Тези деца не са случайни“, добавя тя. „Техните майки са по-възрастни и са посещавали курсове за родители. Те са участвали до значителна степен в образоването на децата си.“

„Очаквали са децата им да бъдат заклеймени.“

Изпитването показва, че действително деца, станали обект на хомофобия, са с по-високи нива на депресия и тревожност.

Познаването на биологичния баща не е оказало ефект върху щастието и поведението на децата.

Предишни изпитвания в областта показват, че децата на хомосексуални родители са щастливи колкото техните връстници с хетеросексуални родители или дори по-щастливи.

Миналата година проучване сред 1384 двойки, 155 от който гей, показа, че сексуалността на родителите „не оказва значителен ефект“ върху нивото на емоционални проблеми при техните деца.

http://www.bgles.com

Публикувано от Вселина

Няма коментари:

Публикуване на коментар